Skip Navigation LinksAll News Articles

All news

Irish Georgian Society Award

October 14, 2014

'Photo courtesy of Stephanie Joy Photography www.stephaniejoy.com'

Collen Construction Director Alan Brunton and Contracts Manager Derek McCaffrey proudly accepted the Irish Georgian Society Award for Architectural Conservation together with Valerie Mulvin of McCullough Mulvin Architects at a ceremony in IGS Dublin Headquarters on 8th October 2014.

Presenting the awards, Dr. Edward McParland praised the very high standard of conservation projects submitted and commended the synergy between Clients, Architects, and Contractors in realising these works.

The restoration of the Blackrock Institute of Further Education was joint winner with the Guildhall, Derry.

Designed by McCullough Mulvin Architects and Sensitively restored by Collen Construction, the stunning new Blackrock Further Education Institute encompasses three heritage building in one state of the art educational facility, showcasing the highest standards in design and master craftsmanship.  The seamless connection between the historic characteristics and the modern architectural design features, conceals the many challenges posed and expertly executed by the project team.  Restoration of the existing features, including mosaic floors, cornices, arches, corbels and exposed rustic red brick chimney stacks, compliments the new European oak entrance lobby, the digitally printed atrium floor and various high tech design studios and lecture theatres situated throughout the college.

Located on a busy street in the heart of Blackrock village, the project was sandwiched between two fully operational creches requiring a meticulous approach to the programming and execution of the works, safely and to minimize disruption to all concerned.

The three derelict buildings, with leaking roofs and broken windows, required extensive internal alterations, stripping out of existing materials and salvaging of doors, floor boards, plaster cornicing and moulding.  Protection and conservation works to the original pillar columns in the old Carnegie Library and glass lantern roof above the old council chamber required access from the adjoining premises and this was instrumental in completing the project safely and within programme.  The glass lantern roof was relocated fully intact and in one piece to another location within the building where it was fully restored to its former glory.

The new extension, incorporating a four storey atrium that rises from the basement, blends seamlessly with the existing buildings providing a connection between existing and new.



For further details about the project Click Here